گشت و گذار در ایران

بهترین مکان های گردشگری ایران

گشت و گذار در ایران

بهترین مکان های گردشگری ایران

غار آهکی چال نخجیر

چهارشنبه, ۲۱ آذر ۱۳۹۷، ۰۴:۴۶ ب.ظ


کوهی کم ارتفاع به نام کوه تخت در حد فاصل نراق و دلیجان قرار دارد که در دامنه آن، یکی از زیباترین و عجیب ترین غارهای جهان واقع شده است.. در سال ۱۳۶۸ سازمان آب دلیجان برای یافتن آب در این منطقه انفجاری انجام داد که منجر به کشف غار چال نخجیر شد. این غار دارای یک دهانه ورودی و یک شاخه اصلی و چند شاخه فرعی است.

براساس بررسی های زمین شناسان و غارنوردان عمق غار حدود ۸ تا ۱۲ کیلومتر برآورد شده، که تا به امروز غارنوردان حرفه ای و اهالی بلد منطقه توانسته اند حدود ۶ کیلومتر آن را کشف کنند. شاخه اصلی غار ۱۰ متر عرض و ارتفاع آن بین ۱۰ تا ۴۰ متر متغیر است.

چال نخجیر از غارهای آهکی و زنده دنیاست و حدود ۹۵ درصد از غار از رسوبات آهکی و ما بقی از سنگ است. اشکال داخل غار و پدیده های رسوبی و دولومیتی آن بسیار غنی است. کارشناسان سن غار را در حدود ۷۰ میلیون سال و متعلق به دوران سوم زمین شناسی می دانند. غار چال نخجیر از نوع غارهای لرزه‌ساختی می باشد که گسل معکوس منطقه باعث به وجود آمدن آن در طول میلیون ها سال شده است.



غارها از شگفتی های طبیعت هستند که خلقت بی نظیر و عجیب آنها، بسیاری از گردشگران را مجذوب خود می کند. در دامنه کوه تخت، حد فاصل شهرستانهای نراق و دلیجان غاری زیبا و شگفت انگیز به نام چال نخجیر واقع شده است که متعلق به دوره سوم زمین شناسی است. درون غار سنگ‌ های تزئینی آهکی با اشکال متنوعی از عقاب، لاک پشت، گوزن، انسان، کبوتر و تندیس های عظیم ‌الجثه بلورین طوری قرار دارد که گویی پیکره تراشی چیره دست سالها به خلق آن همت گمارده و جلوه ای بی نظیر و دیدنی به چال نخجیر بخشیده است.


ورودی غار


قرار گرفتن غار در دامنه کوه دسترسی و ورود به آن را آسان کرده و ورودی غار همتراز با سطح زمین و به سمت جنوب است.در ابتدا دهانه غار سوراخی به ابعاد ۱در ۱.۵ متر بوده اما در هنگام کشف آن انفجاری غیر اصولی، دهانه غار را به اندازه کنونی وسیع کرده است.



مسیر داخلی غار


از طریق تنها ورودی داخل غار می شوی، غار سقفی بسیار بلند و عرضی متغیر تا عمق یک کیلومتری از ورودی دارد. اشکال متنوع که حاصل رسوبات آهکی است چشم را خیره و شگفت زده می کند.

حدود ۶۰۰ متر که به جلو می روی، راه به دو قسمت شمال شرقی و شمال غربی تقسیم می شود. دو طبقه از سه طبقه غار را میتوان به وسیله پلکانی که برای گردشگران مهیا شده، بازدید کرد. مسیری که برای گردشگران در نظر گرفته شده، سنگ چین و راحت و امن است.

 خط تراز میزان آب در گذشته را بر روی دیواره ها میتوان مشاهده کرد، که امروز به خاطر تغییر شرایط آب و هوایی آبی در این قسمت وجود ندارد. در بیشتر قسمتهای غار حوضچه های آب کوچک دیده می شود که میزان آب آنها در فصل های مختلف سال تغییر می کند. وجود این حوضچه ها در کنار راهروهای طولانی، تالارهای متعدد و اشکال متنوع جلوه ای منحصر به فرد به چال نخجیر بخشیده است. سنگهای آهکی به شکل ها و تندیس های زیبا و غول پیکری مثل انسان، کبوتر، گوزن، لاکپشت و... بدل شده و هر بیننده ای را به فکر وا می دارد. در شاخه های فرعی تالارهای بسیار زیبایی با نام های "عروس"، "گل کلمی"، "آبشارگلی"، "فرسنگ" و "هیولا" قرار دارد که از عجایب چال نخجیر محسوب می شود.



ویژگی ها


چال نخجیر از نوع غارهای زنده و از غارهای مرطوب افقی است، اگر قسمتی از طبیعت آن تخریب شود، با گذران سال های طولانی دوباره ساخته و ترمیم خواهد شد. نهشته های زیبا و بزرگ کاج مانند غار که در غارهای دیگر ایران وجود ندارد، منظر ای بی نظیر به آن بخشیده است.

 حدود ۹۵ درصد غار از سنگهای آهکی و بیشتر درون آن به رنگ سفید شیری که گاهی متمایل به زرد است میزند. زرد بودن اشکال به خاطر وجود املاح گوگرد و علت رنگ سیاه آنها وجود آهن است. املاح مس رنگ سبز را و نیز املاح جیوه رنگ نارنجی مایل به قرمزی را به اشکال می بخشد.

سیستم تهویه طبیعی داخل غار بسیار جالب و تامل برانگیز است و بازدید کنندگان در طول مسیر احساس ناخوشایند و یا تنگی نفس نمی کنند.


جلوه های بی نظیر غار


درون غار جلوه های انحصاری و بی نظیری از باغ های مرجانی، تراس ها و حوضچه های متعدد، منشورها و اسفنج های بلورین  خلق شده که هر بیننده ای را مجذوب خالق این اثر هنری بی بدیل می کند. از رسوبات کربنات کلسیم داخل غار، بلورهای شیشه ای، قندیل های مخروطی و توده های کلیسیتی گل کلمی به وجود آمده که در کنار دیوارهای پوشیده از اسفنج های بلورین غار منظره ای زیبا و باشکوهی را به وجود آورده اند. کف غار از رسوبات دولومیتی و بلورهای آهکی سراسر سفید است. دره های عمیق پوشیده از بلورها و آویزهای کلسیت در شاخه های فرعی غار وجود دارد. در شاخه اصلی دریاچه ای زلال به عمقی بین ۱۰ تا ۷۰ متر وجود دارد که این دریاچه قابلیت قایقرانی با پارو و پدال را دارد اما هنوز برای بازدید عموم این قسمت بازگشایی  نشده است.



وجه تسمیه

زبان رایج اهالی دلیجان است که در آن چال به معنای پایین و نخجیر به معنای شکارگاه است. نام غار از منطقه ای به همین نام اخذ شده که شکاچیان در گذشته شکار خود را به این منطقه هدایت می کردند تا در گودی راحتتر بتوانند شکارشان کنند. مردمان گذشته این غار را با نام هوهو می شناختند.

میان اهالی دلیجان و نراق اختلافاتی مبنی بر نامگذاری غار به نام شهر خود وجود داشت، سرانجام نام چال نخجیر طبق مصوبه هیئت وزیران بر غار نهاده شد.



بهترین زمان سفر


در فصل گرم و سرد سال می توان از این شگفتی زیبا و عجیب طبیعت بازدید کرد چرا که تهویه طبیعی داخل آن، هوای درون غار را در تابستان خنک و در زمستان گرم می کند و بازدیدکنندگان احساس تنگی نفس و کمبود اکسیژن نمی کنند و با طراوت و نشاط می توانند از زیبایی های آن لذت ببرند.



دسترسی


به شهر دلیجان رفته، با توجه به تابلوهای شهر وارد بلوار فاضل نراقی شده و از میدانی عبور و وارد جاده نراق شده، بعد از طی ۱۵ کیلومتر تابلوی راهنمای غار را مشاهده خواهید کرد. چون غار در دامنه کوه واقع شده به آسانی می توان به آن دسترسی پیدا کرد.

بهای ورودی غار ۷۰۰۰ تومان است و تا کنون ۱۳۰۰ متر ازین غار برای عموم قابل بازدید است.



امکانات رفاهی


به خاطر حفظ امنیت و سلامتی گردشگران داخل غار مجهز به دوربین های مدار بسته می باشد تا در صورت بروز هرگونه خطر یا مشکلی بازدیدکنندگان را آگاه کنند.

امکانات و تجهیزات رفاهی همچون سالن انتظار، بوفه و مهمانسرا و... در فضای بیرونی غار موجود می باشد.


توصیه ها


در هنگام بازدید از غار به هیچ عنوان به نهشته های آن دست نزنید. عکسبرداری با فلش داخل چال نخجیر اکیدا ممنوع می باشد، حتما به کسانی که به این نکته توجه ندارند، تذکر دهید چرا که آنها به تدریج مرگ این ثروت بی نظیر ملی را رقم می زنند.

در زمان های پر بازدید سعی کنید به این مکان نروید چونبالا رفتن دمای داخل غار به خاطر انبوه جمعیت باعث تخریب آن می شود. علاوه بر آن به علت شلوغی بهره کافی را از منظره و محیط نخواهید برد.

در صورت داشتن زمان کافی از دیگر جاذبه های شهرستان نراق و دلیحان نیز دیدن کنید.

اگر قصد اقامت در این منطقه را دارید به شهرستان دلیجان بروید، در شهر دلیجان دو مجموعه اقامتی و ۶واحد پذیرایی برای گردشگران در نظر گرفته شده است، متاسفانه در شهر نراق مجموعه اقامتی وجود ندارد.




  • anis ba

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی